Bikupor

Nu kan du uppleva golfbanan med ännu ett sinne – smaksinnet!

Våra minsta medlemmar: livsviktiga honungsbin Bin på Botkyrka GK golfbanor bidrar med sin flitiga pollinering till ökad växtlighet, vilket förbättrar den biologiska mångfalden och skapar en hälsosam miljö för både golfare och naturen omkring banan. Bin är de enda insekter som tillverkar ett livsmedel åt oss, och deras honung finns nu att köpa i vår shop – en perfekt gåva!

Vi är måna om en bra balans mellan tama och vilda pollinatörer i naturen och börjar med en bigård bestående av två bisamhällen. Bigården är belägen på kullen bakom klubbhuset. Ta gärna en stund vid sidan om bikuporna och iaktta binas flitiga arbete – det är både fascinerande och lugnande.

Var tredje tugga mat som vi människor stoppar i oss är på något sätt resultatet av binas arbete. Bin är avgörande för den biologiska mångfalden eftersom de pollinerar växter och grönsaker som både djur och människor äter. Tyvärr är bin över hela världen hotade av föroreningar och bekämpningsmedel i jordbruket. Här på Botkyrka GK vill vi ta vårt ansvar för att bli mer hållbara.

Binas pollinering kan leda till starkare och friskare gräs, vilket minskar risken för ogräs och sjukdomar. Detta minskar behovet av bekämpningsmedel och andra kemikalier, vilket i sin tur skapar en mer hållbar och miljövänlig golfmiljö.

Vems är bina? I varje bikupa bor mellan 40 000 och 90 000 bin. Bikuporna hyr vi av Katja på Bi-Snack Sverige AB, som är biodlare och sköter om bikuporna och bina åt Botkyrka GK.

 

Är bin farliga? Bin sticks sällan eftersom de, i motsats till getingar, dör när de sticks. Bina söker sig inte heller till människors mat utan hellre till blommor och växter. Men om du är allergisk mot bistick och ändå blir stucken, ska du söka vård.

Bin är mindre aggressiva än getingar och flyger mest mellan sin bikupa och blommor. En flygtur kan vara flera kilometer lång, och bina är ofta långt ifrån sin kupa. Utseendemässigt är bina mer "ludna", mindre randiga i kroppen och lite "knubbigare" över midjan jämfört med getingar. Bina har svarta ben medan getingar har gula ben.

Fakta om bin:

  • Bin är viktiga för nästan alla sorters växter och grödor – helt enkelt allt som växer och blir mat för människor och djur.
  • Bina söker sig helst till blommor eller andra växter, nästan aldrig till människors mat.
  • Eftersom de tar med sig olika sorters pollen på sina flygturer, sprider de olika typer av växtlighet omkring sig.
  • Bin sticks sällan eftersom de, i motsats till getingar, dör när de sticks.

Vi hoppas att du uppskattar våra ansträngningar att göra Botkyrka GK till en mer hållbar och livfull plats för alla våra medlemmar!